Gyakran Ismételt Kérdések

Nyomtatóbarát változat

Ugye pszichológushoz azok járnak, akikkel valami probléma van, és betegek?
Nem, nagyrészt olyan emberek mennek el pszichológushoz, akik egy élethelyzetben nehézséggel találják magukat szemben, és egy kis segítségre van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak vele. Az is lehet, hogy történt velük valami, amit nehezen dolgoznak fel, és ez gátolja őket abban, hogy fejlődjenek, továbblépjenek.

Hány évesek mehetnek pszichológushoz?
Általánosságban nézve bárhány évesen el lehet menni pszichológushoz. Itt a Psylinknél 13 éves kor fölött várunk mindenkit, aki életvezetési kérdésekkel vagy önismeretfejlesztési céllal jön hozzánk.

Mi az az életvezetési tanácsadás?
Ez egy nagyon tág fogalom. A témák, amik egy konzultációs alkalmon felmerülhetnek, magukba foglalják az egész magánéletet és a mindennapi életünkkel kapcsolatos dolgokat is. Lehet mindez a párunkkal, házastársunkkal, szüleinkkel, gyerekeinkkel, barátainkkal, munkatársainkkal, főnökünkkel, idegenekkel és ismerősökkel kapcsolatos. Más problémát vagy kérdést illető tanácsadás lehet még munkakereséssel, pályaváltással, gyermekvállalással, régi rossz emlékek miatti szorongással és a jövőre vonatkozó félelmekkel kapcsolatos.

Mit várhatok egy pszichológiai tanácsadás konzultációtól?
Az első tanácsadás alkalmával megbeszéljük, hogy mivel érkezett, milyen célokat szeretne elérni, ehhez mennyi időre van szükség, hány konzultációs alkalom ajánlott, a tanácsadásnak ez a módja megfelelő-e az önnek, és a tanácsadó tudja-e vállalni.
A tanácsadás végére - akár egy, akár több alkalom után - három eshetőség lehet: vagy jobban fogja magát érezni, vagy rosszabbul fogja magát érezni, vagy pedig nem észlel sok változást. Abban viszont biztos lehet, hogy a tanácsadója mindenképpen azon fog önnel dolgozni, hogy a végén közelebb legyen a céljához, mint amikor elkezdte.